Sibiu, Bd: Mihai Viteazu, nr:25

Dermatita atopica

Dermatita atopică e o afecțiune inflamatorie care debutează în multe cazuri în prima copilărie. Reprezintă un ansamblu de manifestări cutanate ce apar la persoanele predispuse genetic să dezvolte și alte afecțiuni atopice cum ar fi rinita alergică sau astmul bronșic.

Se caracterizează prin apariția de leziuni de dermatită, cu eritem (roșeață), scuame (cojițe), mici fisuri, localizate la nivelul feței (obrajii) și zonelor de extensie la copiii mici. La copiii mai mari și la adulți se manifestă prin leziuni lichenificate, mai îngroșate, localizate în pliuri. De obicei se însoțește de prurit (mâncărime), iar pielea este mai uscată, mai aspră.

Din punct de vedere al etiopatogeniei, pacienții prezintă mutația unor proteine importante de la nivelul stratului superficial al pielii, care ne ajută foarte mult în menținerea pielii hidratate prin reținerea apei la nivelul acesteia.

De asemenea, pielea atopicilor are un nivel mai scăzut ale unor grăsimi numite ceramide, fapt care rezultă într-o barieră cutanată deficitară, făcând-o mult mai predispusă la factorii alergenici de mediu.

Perioadele de remisiune apar mult mai frecvent pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, astfel că în jurul vârstei de 5 ani, ne putem aștepta la rezoluții spontane în 40-60% din cazuri, mai ales dacă a fost vorba de o formă ușoară de dermatită atopică.

Cum putem ajuta pacienții cu dermatita atopică? Pe lângă tratamentul local +/- sistemic condus de medicul dermatolog, trebuie să îndepărtăm factorii declanșatori (iritanți, alergeni, infecțioși, emoționali) și cel mai important lucru, să hidratăm pielea, aceasta având nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a se reface. De asemenea se evită băile cu apă fierbinte și imersia prelungită în apă. După fiecare baie se aplică neaparat o cremă emolientă, altfel pielea se deshidratează și mai tare. Se recomandă emolientele sub formă de cremă sau balsam. Se evită cremele care conțin parfum sau aditivi care pot fi iritanți pentru o piele compromisă. Hainele să fie din bumbac, deschise la culoare și nu se aplică materiale din lână direct pe piele. Se preferă folosirea unor detergenți de haine lichizi.

Evitarea factorilor declanșatori și hidratarea intensivă s-a demonstrat a avea un impact pozitiv în calitatea vieții pacienților și în scăderea scorului severității dermatitei.

Dr. Elena-Natalia Stanimir